Toy Rotation
Heeft jouw kindje ook zo veel cadeaus gekregen, en nu een overvloed aan speelgoed?
Een oplossing is Toy Totation (oftewel: speelgoed rotatie), een concept wat afkomstig is uit de Montessori hoek. Het idee er achter is dat meer niet altijd beter is. Less is more. Juist mÃnder speelgoed hebben om uit te kiezen, zorgt voor minder keuzestress, meer overzicht en betere aandacht voor het speelgoed. Nu hoef je niet direct al het speelgoed weer de deur uit de doen hoor, wees maar niet bang.
Wat is Toy Rotation?
Toy rotation houdt in dat je steeds maar een deel van het speelgoed van je kind ook daadwerkelijk aanbiedt. De rest zet je weg, in een speelgoedkast, of op zolder. Als het maar uit het zicht is.
Je maakt dus een selectie van het speelgoed, en dat ga je op een aantrekkelijke manier aan je kind aanbieden. Het speelgoed wat je aanbiedt ga je vervolgens afwisselen, zo wordt oud speelgoed weer ‘nieuw’ en weer leuker om mee te spelen! Het speelgoed wordt als het ware gedoseerd aangeboden, op een rustige en overzichtelijke manier. Én uiteraard binnen handbereik.
Op internet zie je natuurlijk allerlei super mooie kastjes, maar laat je hierdoor niet gek maken. Ook zonder zo’n speelgoedkast kun je natuurlijk aan toy rotation doen en je zult zien dat een paar simpele aanpassingen al veel effect kunnen hebben.
Hoe kun je dit aanpakken?
- Zet speelgoed op een plank of in een kastje, als het maar binnen handbereik van je kinderen is. Zo kunnen ze zelf kiezen waar ze mee willen spelen. Past het niet allemaal op 1 plek of heb je maar een klein speelgoedkastje? Geen probleem, het hoeft niet allemaal bij elkaar te staan.
- Zorg dat het speelgoed rustig, en stuk voor stuk wordt aangeboden zodat het rustig oogt. Als je een kast met vakken hebt, zet je dus maar 1 stuk speelgoed in een vak. Elk vak van de speelgoedkast is dus een ‘optie’ om mee te spelen. Heb je geen speelgoedkast? Zet het speelgoed dan gewoon naast elkaar, maar wel met ruimte er tussen.
- Wij als ouders vinden het natuurlijk super makkelijk om alles in een grote speelgoedkist te gooien, staat lekker opgeruimd voor ons. Maar dit maakt het voor een kind erg rommelig en onoverzichtelijk. Het is niet aantrekkelijk voor kinderen om uit te kiezen. Bovendien is het centrum in hun brein waarmee ze keuzes maken is nog niet voldoende ontwikkeld, waardoor speelgoed in een speelgoedkist ook direct zorgt voor chaos in het hoofdje.
- Zet maximaal 9 a 10 stukken speelgoed neer zodat er voldoende keuze is, maar niet te veel.
- Zorg dat je verschillende soorten speelgoed tegelijk aanbiedt, dus bijvoorbeeld niet alleen maar bouwspeelgoed tegelijk. Zorg voor een juiste mix zodat er altijd iets is wat aansluit bij waar het kind zin in heeft.
Het roteren:
- Zo nu en dan wissel je het speelgoed wat je aanbiedt. Je kan er voor kiezen om een vaste periode te kiezen om te roteren, bijvoorbeeld elke week of elke 2 weken. Of je kan juist de behoefte van je kindje hierin te volgen. Merk je bijvoorbeeld dat er met bepaald speelgoed minder gespeeld wordt? Dan kun je deze items vervangen.
- Kies ervoor om steeds een deel van het speelgoed te vervangen, doe nooit alles in 1 keer. Een kind kan hierdoor van slag raken.
- Wordt er nog leuk met bepaald speelgoed gespeeld? Dan kun je dit gerust nog laten staan.
Extra voordelen voor ons als ouder:
- Het oogt een stuk minder chaotisch, niet allen voor de kinderen, maar ook voor ons als ouders ziet een speelgoedplek er veel fijner en rustiger uit als er minder staat.
- Makkelijker opruimen! Er staat minder speelgoed, dus het opruimen gaat een stuk sneller. Ook niet onbelangrijk ;-).